Sjoelen wordt gespeeld op een houten sjoelbak, met 30 bijbehorende houten (beuken) schijven. Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met openingen met een waarde 2, 3, 4 en 1. Aan de kant van de werper, de open kant, is een dwarslat gemonteerd waar onderdoor gesjoeld moet worden. Deze dwarslat kun je ook gebruiken om alle nog te gebruiken sjoelstenen per beurt neer te zetten.
Advertentie
Spelregels Sjoelen
Doel van het spel
Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het gooien van de stenen (schijven) in de openingen aan het eind van de sjoelbak. Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt.
Puntentelling
De basis van de puntentelling is dat er na de 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen er in elk van de vakken aanwezig zijn. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten, 3 schijven 60, etcetera. Maximaal kunnen er dus 148 punten (7 rijen + 2 extra stenen in de 4) behaald worden.
Meestal worden er series van 5 ronden gespeeld waarna de winnaar van een serie wordt bepaald.
Officiele regels
Er zijn een aantal officiële regels van de
Algemene Nederlandse Sjoelbond waar recreatief vaak van wordt afgeweken:
- Schijven die terugketsen tot onder de dwarsbalk mogen niet meer opnieuw gebruikt worden in een dezelfde beurt.
- Een steen is in het vak als deze de voorkant van de poortbalk geheel is gepasseerd
- Als een steen (half) op een andere steen komt te liggen mag deze niet meer gebruikt worden en wordt wegehaald.
- Schijven die buiten de bak raken mogen niet meer meespelen in een dezelfde ronde.
- Gooit een speler in 1 worp de maximale 148 punten dan mag hij nog twee stenen extra gooien en kan dus 156 punten halen. Gooit hij in twee beurten de 148 dan mag er één steen extra gegooid worden.
Voorbeeld:
Arjan & Yolanda
Verwijzingen
De stand van Sjoelen bijhouden
Op deze site kun je de stand van je gespeelde spelletjes sjoelen bijhouden. Dan heb je een plek waar de puntentelling van je gespeelde spellen sjoelen en andere gezelschapsspellen netjes bij elkaar staan en hoef je punten niet zelf bij elkaar op te tellen. Je kunt de pagina's als app op je mobiel of tablet gebruiken, statistieken van al je gespeelde spellen bekijken en de uitslagen delen met je medespelers, familie en vrienden via mail en andere social media zoals whatsapp, facebook en twitter.