Bowlen is een spel wat gespeeld wordt op een speciale baan, meestal bij een bowlingcentrum.
Advertentie
Spelregels Bowling
Bowlen word gespeeld met 1 tot 8 mensen op een speciale bowlingbaan van 23,78 meter lang en 104 centimeter breed. Aan het einde van de baan staan 10 pins in een driehoek. Op 18,29 meter vanaf de voorste pin ligt de foutlijn. Tot daar mag de speler lopen om een bal te gooien om de pins omver te werpen. Gaat de speler met een voet over de foutlijn dan tellen de omgegooide pins niet
Er wordt gespeeld met een bal van 6 to 16 engelse pond (452 gram/pond) met meestal 3 gaten, voor de duim en de twee middelste vingers. Er zijn ook professionele spelers die spelen met een bal met één of zelfs zonder gaten.
De pins (ook wel kegels genoemd) wegen ongeveer 1.5kg en zijn 38,1cm hoog.
Naast de baan loopt aan beide zijden een goot. Komt de bal daarin dan zullen er geen pins geraakt worden.
De pins worden door een machine terug op de baan gezet nadat deze zijn omgegooid. Voor de tweede worp worden alleen de pins teruggezet die de eerste worp niet zijn omgegooid. De bal wordt door een andere machine terug gerold naar de speler.
Punten telling
Een game bestaat uit 10 frames. In elke frame is het de bedoeling om in 1 of 2 worpen alle kegels om te gooien. Gaan in een keer alle kegels om dan heet dat een strike en worden de punten van de volgende twee worpen bij de strike score van 10 geteld. Krijgt de speler bij de tweede worp alle kegels om dan heet dat een spare en worden de punten van de volgende worp bij de score van de spare geteld.
Dit betekend dat als de speler in de laatste (10e) beurt alles omgooit die nog 1 of twee extra worpen moet gooien om ook daar de punten bij te kunnen tellen. Die extra worpen zelf worden niet ook nog geteld.
Worp stijlen
Er worden door bowlers verschillende stijlen van worp gebruikt. De meeste spelers nemen een aanloop van 2-6 stappen voor de bal te gooien. Het beste is om bij de eerste worp de pins net naast de headpin (de pin in het midden, vooraan) te raken, dan is de kans op een strike het grootst.
Veel geoefende spelers gooien met een zgn curve. Door een bal te gebruiken met gaten waarin alleen de vingertoppen van de hand kunnen, een bal te gebruiken met een ongelijk verdeeld gewicht en de bal effect mee te geven wordt de bal met een soort boog over de baan gegooid. De bal blijft dan lang vlak langs de goot gaan en draait aan het einde naar de headpin. De kans op strikes is zo groter dan wanneer de bal met en rechte lijn gegooid wordt, maar dit vergt een vaste hand en een constante snelheid. Er is dan ook veel oefening nodig om dat te kunnen.
Op de baan ligt altijd een heel dun laagje olie dat door de beheerder van de baan regelmatig wordt ververst. Vooraan, bij de foutlijn is de laag altijd dikker dan vlak bij de pins. Voor het gooien met een curve is het belangrijk dat die olielaag goed is aangebracht.
Splits
Wanneer er een afstand tussen twee pins zit voor de tweede worp dan wordt dat een split genoemd. Het is extra knap als een speler dan toch alle pins weet te raken, maar er zijn geen extra punten te verdienen, alleen te verliezen als de spilt niet afgegooid wordt. De moeilijkste split is als beide pins op de hoeken blijven staan. De zgn 7-10 split.
Stand bijhouden
De behaalde punten per game kunnen je invullen op
speluitslagen.nl. Dan worden alle uitslagen netjes voor je bijgehouden en kun je ook statistieken van je gespeelde spellen bekijken. Je kunt de handicap berekening aanzetten waardoor automatisch de handicaps van alle spelers per serie berekend wordt. De uitslagen en statistieken van gespeelde wedstrijden kun je daar ook delen met je medespelers en andere vrienden.
Enkele voorbeelden: